Terug naar site

Die stylisten ook altijd met hun rare ideeën…

· Interior design,Personal design,Craftsmanship,Interieur advies,Interior styling

Stel, je wilt eens iets anders in of met je interieur. Iets wat de buren niet ook al hebben, wat je niet op tv of in de bladen hebt gezien, gewoon iets écht bijzonders. Iets heel eigen. Iets waar jij in wilt wonen en kunt leven.

En je besluit daarom een interieurontwerper of –stylist in te huren, die goed naar jou luistert. Want zelf kom je er niet uit. Je hebt de bekende blinke vlek. Jullie hebben een fijn gesprek met elkaar over wat je wilt, waar je van houdt en waar je absoluut een hekel aan hebt. Over hoe je je huis gebruikt, waar je loopt, eet, zit, slaapt…

En die ontwerper gaat aan de slag en komt met een briljant voorstel. Met mooie kleuren, materialen en vormen. Jij blij. Zij (of hij) ook blij. Je hebt een plattegrond met een perfecte indeling, een moodboard, stalen van verf, behang en stoffen, een meubeladvies en misschien zelfs een 3D render…je ziet het helemaal voor je.

Dus vervolgens wil je aan de slag en je huurt een vakman in. Of een vakvrouw. Of een vakmens, wat jij wil. Je legt uit wat de bedoeling is, de schilder gaat met de codes voor de juiste kleuren op pad en gaat enthousiast aan de slag. Het duurt alleen wat langer dan anders, want een mooie strakke wand in een diepe kleur heeft nou eenmaal wat meer aandacht nodig dan er gewoon een emmer RAL 9010 tegenaan gooien. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de tegelzetter, omdat je een random patroon met mooie handgebakken tegels wilt of de vloerenlegger in verband met een rond uitgezaagde vorm in je houten vloer. Ik noem maar wat…

broken image

En dan lukt het toch allemaal net niet. En vraag je hoe dat komt. Dan wordt er ineens gesputterd over het ontwerp en de keuzes waar jij zo blij mee was. Want die stylistes en interieurontwerpers van tegenwoordig hebben steeds gekkere ideeën en ja, dan kan hij/zij geen garantie geven dat de klus goed geklaard wordt. Geloof me, ik verzin dit niet!!!

Ik ben geen vakmens op dit gebied, maar ik heb zelf muren en houtwerk in de meest uiteenlopende kleuren geverfd, tafels geschuurd, tegels gevoegd en zelfs een parketvloer gelegd. Dus ik weet dat met een beetje creativiteit heeeeeel veel mogelijk is. Ik kan er dan ook met mijn verstand niet bij dat er vakmensen zijn, op welk klusgebied dan ook, die niet buiten de gebaande paden kunnen of willen treden. Altijd een wit plafond, off white of grijze muren en – vooruit – een gietvloer. Maar dan wel alles rechttoe rechtaan alsjeblieft. Serieus?

Hoe leuk is het om samen te zoeken naar de beste manier om een niet doorsnee idee tóch voor elkaar te krijgen? Hoe fijn is het als je daardoor zelf wordt aangestoken om nóg een stapje verder te denken? Out of the box. Elkaar inspireren en uitdagen. Dat is toch waardoor je werk meer wordt dan alleen een klus?

Gelukkig zijn er genoeg (vaak kleine, zelfstandige) experts die hart voor hun vak hebben, zich met plezier bijscholen, de laatste ontwikkelingen volgen en niets leuker vinden dan een niet-standaard opdracht. Ook in ons eigen netwerk. En dat aantal groeit, tot onze vreugde. Want authenticiteit, vakwerk en creativiteit worden steeds meer gewaardeerd. En dat dit soms iets meer geld en tijd kost, dat wordt begrepen. Dus als je een gesprek aangaat met de specialist die je nieuwe keuken gaat plaatsen, muur gaat verven of kast gaat bouwen; vraag even door en bij twijfel…gewoon nog even verder zoeken. Tijd en aandacht maken alles mooier ;-)

Photo header: Google Images. Maxx Studio.