Terug naar site

There’s more to life than early dew

– of hoe je kleur bekent

· interior design,Interieur styling,Interieuradvies

Smaak is zoiets raars. Je hebt een grafhekel aan de kleur geel, maar ineens is het “in”, komt het overal voorbij en betrap je jezelf er op dat je een (mosterd)gele plaid in je handen hebt en serieus overweegt die aan te schaffen.

Met spruitjes of levertjes werkt het iets anders, heb ik inmiddels ervaren, maar met mode, interieur en kleur gaat bovenstaande meestal gewoon op. Blijft een feit dat niet iedereen dezelfde smaak heeft, niet elke kleur iedereen staat en modetrends veranderen met de snelheid van het licht. Bij kleding is een modeflater wat minder ingrijpend, je propt die gele jurk achter in een kast en denkt er verder niet meer over na. Maar wat als je na een half jaar bent uitgekeken op je dure gele bank?

 

broken image

Er zijn mensen die hele studies hebben gemaakt van kleur, zoals één van mijn favoriete ontwerpers Hella Jongerius. Wat zij weet over kleur en hoe zij de verfwereld zou willen veranderen is ongelooflijk. En helaas te veel om in een blog te vermelden…bovendien zou ik haar daarmee enorm tekort doen.

Voor de minder kleurgevorderden onder ons zijn er echter wel een paar handige richtlijnen voor het uitkiezen van een nieuwe kleur voor je interieur. Die je natuurlijk heel eigenwijs naast je neer kunt leggen, maar zeg dan niet dat je niet gewaarschuwd bent.

  • Wil je meer kleur in je interieur, maar durf je nog niet zo goed? Begin dan met het toevoegen van (een andere) kleur aan een aantal minder ingrijpende items. Het is een stuk goedkoper en als het tegenvalt heb je het zo weer hersteld.
  • Bedenk voor je aan het kleuren slaat hoeveel licht je in de te verven ruimte hebt. Voor je het weet heb je een donker hol i.p.v. die stijlvolle donkerblauwe of –groene oase.
  • Iedere kleur waar niet een klein beetje zwart in zit zal op den duur gaan vervelen. De Engelsen weten dat al eeuwen. Vergrijsde – ook wel vuile – kleuren kom je dan ook veel tegen bij Britse verf- en behangmerken en deze hebben de afgelopen jaren ook ons Nederlandse kleurenpalet verrijkt. Denk bijvoorbeeld aan de vele soorten krijt- en leemverf die nu zo populair zijn. Dit geldt dus niet alleen voor pasteltinten, ook voor de fellere kleuren. Een drupje zwart is een must!
  • Misschien nog wel het allerbelangrijkste: je hoeft je niet te laten leiden door wat de grote verffabrikanten als “kleur van het jaar” promoten. Zoals ze zelf al zeggen is het de kleur van het jaar, dus over een jaar ben je dan sowieso niet actueel meer. Kies wat jij mooi vindt, wat bij jouw smaak en de rest van je interieur past en kom je er echt niet uit? Dan huur je ons gewoon in ☺

Geschreven door Daniella Groenberg

broken image

Foto's: Flexa, Vitra, Hella Jongerius