Eerder schreven wij dit artikel voor Home & Garden. Omdat het nog steeds een actueel onderwerp is, kun je onze visie op vegan interieurs hieronder nog eens nalezen.
Steeds meer mensen staat het eten van vlees, vis en andere dierlijke producten tegen. De één kiest voor een vegetarische leefstijl en de ander bant echt alles wat met dierlijke producten te maken heeft uit zijn of haar leven, maar dan wel zonder concessies te willen doen aan zijn of haar stijl. Deze laatste noemen we de moderne veganist.
We kunnen dan ook niet meer om de vegan lifestyle heen. Supermarkten, restaurants, eetcafés en A-merken laten er een complete marketingmachine op los. Soms slaan de marketeers daar, wat ons betreft, wel een beetje in door. Elk ‘normaal’ product dat we voorheen bijvoorbeeld ‘verse patat in 100% zonnebloemolie gebakken’ noemden, heet nu ineens vegan patat… Eh… seriously?
Maar als interieurontwerpers nemen wij een vegan lifestyle toch wel heel serieus. Ook onze klanten maken steeds bewustere keuzes en vragen ons mee te denken in veganistische of diervriendelijke oplossingen. Daarom hierbij een aantal tips waar je bij de aanschaf van meubelen en/of woonaccessoires in ieder geval op kunt letten.
Add paragraph text here.
Veel meubels hebben een (deels) wollen bekleding. Wie vegan leeft, zal niet voor dit materiaal kiezen. Gelukkig zijn er ook legio andere materialen die op wol lijken, maar met geen enkel dierlijk product worden geproduceerd, zoals Tencel (gemaakt van eucalyptusbomen) en bamboezijde. Dus ben jij op zoek naar bijvoorbeeld een vegan bank of vloerkleed? Dan kunnen wij je daar zeker in adviseren en ook mogelijkheden laten zien.
DonsVanwege een donsallergie is er bij ons sowieso geen dons in huis. Ben je echter vegan (met of zonder allergie) dan wil je natuurlijk ook geen donzen dekbed of kussens. Gelukkig zijn er vele alternatieven qua vullingen die ook nog eens hypoallergeen zijn. De IKEA dekbedden afdeling ligt er bijvoorbeeld vol mee.
Let ook bij de aanschaf van zitmeubelen op dat deze niet gevuld zijn met dons.
Pearl SMARTDOWN® dekbed en kussens van NIMBUS – gevuld met zijdezachte vezels. 100% gemaakt van gerecycleerde PET-plastic flessen. © Fine Bedding Company
ZijdeZijde is afkomstig van de zijderups, dus dit materiaal is niet vegan. Gelukkig is Triacetaat, of vegan silk, op basis van houtpulp, een heel goed alternatief voor bijvoorbeeld je zijden beddengoed.
AngoraWij adviseren vaak zachte materialen om een ruimte ook warmte uit te laten stralen. En angora velletjes en wol zijn natuurlijk heerlijk zacht en knuffelbaar. Maar wij aaien liever levende konijntjes. Hou jij wel van een ‘bontje’ in huis, dan zijn er gelukkig heel veel ‘fake fur’ opties. Flappie is namelijk zó jaren 80.
LeerSinds de prehistorie gebruikt de mens leer om bijvoorbeeld gereedschap en kleding mee te maken. Puur om te overleven. In die tijd waren er echt geen andere geschikte opties. Tegenwoordig gelukkig wel. Er zijn zoveel duurzame, synthetische materialen die er super natuurlijk uit zien en zelfs ook zo aanvoelen. Dus is er in deze tijd helemaal geen reden om leer te verwerken in designmeubels. Het is niet voor niets dat je faux-leer veel ziet bij gezinnen met jonge kinderen, maar ook bij zorginstellingen. Het is net zo duurzaam, goed schoon te maken èn minder duur.
Piper Petit Velvet Sofa . Gemaakt van polyester, polyetherschuim en esdoorn hout. © Urban Outfitters
Je gelooft het niet, maar zelfs sommige soorten high-end “natuurlijke” verf zijn gemaakt met een melkeiwit bindmiddel en zijn daarom niet veganistisch.
ConclusieKortom, als veganist ontkom je er helaas niet aan om echt alle labels en productinformatie tot in de details te checken om er zeker van te zijn dat er niets dierlijks in jouw mooie spullen zit. Gelukkig zijn er meer alternatieven op de markt dan ooit en blijft het aanbod groeien. En dat hoef je echt niet allemaal zelf bij te houden, dat doen wij wel voor je.